Wednesday, August 20, 2008

Kek Lapis Sutera Lagenda



Resepi dari buku kek lapis Rabiah Amit... Akak buat kek ini sebagai hadiah kepada supervisor hubby yg menyambut harijadinya yg ke 60 tahun pada 15 Ogos 2008 yg lepas... dia telah jadikan kek ini sebagai kek harijadi dia & diletakkannya lilin di atasnya.. terasa lucu bila kek lapis jadi birthday cake.. kemudian dimakan dengan aiskrim... sedap jugak kek lapis makan dgn aiskrim...

Gambar2 semasa harijadi Prof Michael Corris.


Moist Chocolate Cake Lagi...

Cikgu Mumtaz sedang memotong kek... dia kata sayang nak potong...hehehehe

Buat kek coklat ni utk kelas Inggeris yg terakhir cuti summer...

Ayam Golek Masak Lemak Cili Api


Juga sudah ada dlm blog ni... cuma kali ini akak potong 4 ayam tersebut supaya cepat masak... kemudian akak bakar dlm oven selama 15 minit...


Ikan Kembung Bakar ala Portugis


Resepi asal dari Jun.. resepi ini dah ada dlm blog ni & selalu dibuat, cuma akak tukar2kan jenis ikannya sahaja...


Pandan Butter Cake


Resepi asal dari Pn Noraini tapi jumpa resepi ni dlm blog Maklang... Akak cuma ubahkan toppingnya dari resepi asal dgn meletakkan coklat yg telah dicairkan di atasnya... ala2 mcm marble ler pulak..

Bahan
270gram mentega/butter
230gram gula kaster
5 biji telur
60ml santan (segar@tin)
1 sudu besar pes pandan
240gram tepung gandum/tepung kek
30gram kelapa kering
1/2 sudu teh baking powder

Topping
40gram mentega/butter
35gram gula aising
55gram kelapa kering

Cara:
  • Putar mentega & gula hingga gebu selama 10 minit.
  • Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul
  • Masuk santan & pes pandan sikit2 hingga sebati
  • Tepung diayak bersama baking powder & masukkan sikit demi sikit ke dalam adunan
  • Diikuti dengan kelapa kering
  • Masuk dlm acuan yg telah dilapik dgn kertas kek
Utk Topping:
  • Pukul mentega & gula hingga sebati
  • Masukkan kelapa ekring & gaul rata.
  • Tabur topping atas adunan & bakar dlm ketuhar pada suhu 180C selama 45 minit.