Friday, November 30, 2007

Kurma Daging Lembu

Selalunya akak buat kurma stail masak kari je... cuma tukarkan serbuk kari dgn rempah kurma. Tapi kali ini akak cuba pulak stail perap dulu daging dgn rempah kurma & bahan2 tumbuk. Memang rasanya lebih sodapppp gitu!

Bahan-bahan:
1kg daging lembu (potong ikut suka)
200ml santan pekat
4 biji lada hijau (belah 2)
2 biji kentang (belah 4)
2 biji tomato (belah 4)
1 biji bawang besar (belah 4)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1-2 sudu cili kisar
3 sudu besar minyak sapi
Rempah tumis (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih & buah pelaga)
Sedikit daun ketumbar (hiris halus)
Air secukupnya
Garam, gula & sebuk perasa (jika suka)

Bahan perap:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3-5 sudu besar rempah kurma

Cara-cara:
Kisar/tumbuk bawang merah, bawang putih & halia, perapkan dgn daging yg telah dipotong tadi bersama dgn rempah kurma. Perap lebih kurang selama 30 minit ke 1 jam.

Sementara itu kisar/tumbuk bawang merah & bawang putih. Masukkan minyak sapi dlm periuk, tunggu sehingga panas. Tumis cili kisar, bahan2 tumbuk & rempah tumis hingga naik bau. Masukkan daging yg telah diperap tadi. Gaul hingga sebati. Tutup periuk sehingga air daging agak kering sedikit. Tambahkan air, masak lg hingga mendidih. Masukkan santan pekat. Lepas itu masukkan bahan2 perasa seperti garam, gula & serbuk perasa (jika suka). Masukkan kentang. Bila kentang agak empuk baru masukkan bawang besar, cili hijau & tomato. Biar sekejap, tutup api & barulah taburkan daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan bersama nasi minyak, nasi putih dsbnya.

No comments: