Wednesday, November 7, 2007

Nasi Goreng Sardin Kak Pah


Bahan-bahan:
1 mangkuk besar nasi sejuk
1 sudu besar cili kering kisar
3 ekor ikan sardin dlm tin
4 biji bawang merah (boleh guna bawang besar)
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kiub pati ikan bilis maggie
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Gaul nasi sejuk dengan garam terlebih dahulu. Hancurkan ikan sardin dalam mangkuk kecil. Tumbuk bawang merah & bawang putih.

Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumis cili kisar, gaulkan sebentar. Masukkan bawang merah & bawang putih. Gaul sekata hingga naik bau. Masukkan sos tiram. Lepas itu masukkan ikan sardin. Masak sebentar sehingga agak kering. Kemudian masukkan kiub pati ikan bilis maggie. Masukkan nasi, gaul rata. Balik2kan nasi hingga sebati. Sedia untuk dihidang ketika panas. Yummy...

No comments: