Monday, June 2, 2008

Vermicelli With Mushroom Soup...

Minggu lepas (cuti sekolah) anak2 akak nak makan Spagheti dgn sos bolognese... tapi cari2 sosnya takde ler pulak dlm stok... tp terjumpa 1 tin Campbell Mushroom Soup... fikir2 boleh ke buat sos spagheti dgn soup tu... takpe nak cuba jugak... Rupa2nya lebih sedap dr sos bolognese.. berselera betul anak2 akak makan sampai habis... petang tu tanya lagi ada tak spagheti lagi... hehehehe...tp dah habis licin... Bagi sesapa yg takde idea & kehabisan stok mcm akak, boleh ler try resepi simple ni ye...


Bahan-bahan:
1 bungkus vermicelli (spagheti biasapun boleh juga atau pasta, macaroni)
1 tin Campbell Mushroom Soup
100 gram ayam (dicincang kasar)
1 senduk sos cili
1 senduk sos tomato
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
Garam & gula secukup rasa
1 sudu teh oregano
Sedikit serbuk pati ayam maggie
Minyak utk menumis

Cara:
  • Vermicelli direbus dgn garam & minyak hingga empuk. Angkat & toskan.
  • Mayang bawang besar & bawang putih.
  • Tumis bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan ayam yg telah dicincang tadi, masak hingga empuk.
  • Masukkan mushroom soup, biar sebentar.
  • Masukkan sos cili & sos tomato. Kalau pekat sangat tambahkan air.
  • Masukkan bahan2 perasa seperti garam, kiub pati ayam, orgegano & gula
  • Sesuaikan rasa & bolehlah dihidangkan ketika berasap2...
  • Kalau ada cheese cheddar boleh ler ditaburkan ketika menghidang.

No comments: