Tuesday, September 16, 2008

Ayam Percik...


Resepi dari kakliza (hanieliza)... my idol...

Bahan-bahan:
1 ekor (2kg) ayam (belah 4)
3 cawan santan pekat (klu boleh perah santan dgn air kelapa), akak guna santan tin aje...
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa

Bahan Mesin Halus:
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai


Cara:
  • Lumurkan ayam dgn tepung ubi & sedikit garam, kemudian bilas bagi menghilangkan hanyir ayam.
  • Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba & air asam jawa sehingga sederhana masak (kuah agak sedikit pekat). Pastikan segala bahan sebati dgn ayam.. dgn selalu membalik2kan ayam supaya masak sekata & tidak hangus.
  • Bila kuah agak pekat, alihkan ayam ke dalam ketuhar/oven & bakar/panggang pada suhu 200C sehingga ayam berwarna kecoklatan.
  • Letakkan ayam dlm pinggan yg sesuai, kemudian curahkan lebihan kuah tadi ke atasnya.
  • Hidang bersama salad, timun & tomato.

No comments: