Bahan-bahan:
1 cawan beras
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
Daging (ikut suka.. kalau suka letak byk daging)
segenggam udang kering
2 helai daun pandan
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan kasar
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 inci halia - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cawan santan pekat
6 biji bawang merah - buat bawang goreng
daun sup dan daun bawang
garam secukup rasa
kiub pati lembu
Air secukupnya
Cara:
- panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..
- lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
- kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air... masukkan air halia... biar mendidih.
- lepas tu masukkan air biasa...agak2 ler...
- bila air dah mendidih.. letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
- masukkan beras.. masak hingga beras jadi hancur.. kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
- selepas beras dah hancur.. masukkan garam dan udang kering.
- kemudian bolehlah letak pati santan..ikut suka.. kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
- bila dah pekat bolehlah letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
- kalau suka boleh letak sayur2 kegemaran..
No comments:
Post a Comment