Bahan-bahan:
Cecair cappucino:
4 sudu besar cappucino segera
2 sudu besar air panas
Kek Span:
4 biji telur (asingkan putih & kuningnya)
60gram tepung gandum (ayak)
70gram gula halus
1 sudu besar cecair cappucino
Sirap:
1 sudu besar gula halus
1 sudu besar air panas
* Larutkan gula & air panas
Krim Cappucino:
200ml fresh cream
2 sudu besar gula halus
1/2 sudu besar cecair cappucino
125gram philadelphia cream cheese (resepi asal takda)
* Disebabkan krim ni agak cair, jadi akak letakkan cream cheese supaya ianya pekat & rasanya lebih sedap lagi.
Cara-cara:
Campurkan semua bahan2. Pukul sehingga berkrim & pekat. Bila kek sejuk, sapukan dengan sirap terlebih dahulu. Lapiskan dengan krim & ratakan. Gulungkan dari bahagian tepi kek dengan berhati2 & cermat. Lepas itu gulungkan dengan menggunakan cling film dan simpan dalam peti ais selama 6 jam sebelum dipotong.
Cara-cara:
- Sediakan cecair cappucino dengan mencampurkan air panas & cappucino segera. Kacau hingga sebati.
- Letakkan kertas atas dulang oven. Panaskan oven pada suhu 180C.
- Letakkan 1/2 gula ke dalam putih telur. Pukul hingga pekat & bertanduk (bila diterbalikkan bekas adunan tidak jatuh dari dalam bekas).
- Letakkan 1/2 gula lagi ke dalam kuning telur. Pukul hingga kembang. Masukkan 1 sudu besar cecair cappucino. Letakkan 1/2 dari adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur. Gaul sebati. Kemudian masukkan tepung gandum ke dlm adunan. Gaul sebati lagi.
- Masukkan lebihan adunan putih telur tadi ke dalam adunan secara kaub balik dengan menggunakan spatula.
- Tuang adunan ke dalam dulang oven. Ratakan. Hentakkan sedikit dulang oven supaya padat & untuk membuang gelembung2 angin. Bakar selama 10 minit.
- Bila masak keluarkan dari oven & sejukkan baru digulung.
Campurkan semua bahan2. Pukul sehingga berkrim & pekat. Bila kek sejuk, sapukan dengan sirap terlebih dahulu. Lapiskan dengan krim & ratakan. Gulungkan dari bahagian tepi kek dengan berhati2 & cermat. Lepas itu gulungkan dengan menggunakan cling film dan simpan dalam peti ais selama 6 jam sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment