Resepi ni dapat dari blog my dear Jun di yummylicious (resepi asal Mat Gebu) tapi akak tak guna whipping cream... akak gantikan dgn butter cream untuk krimnya...
Bahan-bahan:
250gram butter
1 sudu besar nescafe (campur 11/2 cawan air panas)
200gram coklat masakan (potong kecil2)
2 cawan gula halus
11/2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
2 biji telur gred A
2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara:
- Lapik acuan berbentuk bulat dengan kertas kek.
- Cairkan butter, masukkan bancuhan nescafe, coklat & gula. Kacau semua hingga sebati (jangan sampai mendidih). Masukkan ke dalam mixing bowl & biar suam.
- Campur kedua-dua jenis tepung bersama serbuk koko dan masukkan ke dalam adunan butter tadi sikit2. Gaul rata.
- Masukkan terlur satu persatu sambil terus diputar.
- Akhir sekali masukkan esen vanilla.
- Tuang dalan acuan dan bakar selama 1 jam 45 minit pada suhu 150C.
- Bila masak sejukkan dahulu, kemudian keluarkan dari acuan. Bolehlah dihias dengan butter cream.
Butter Cream
Bahan-bahan (untuk 2 biji kek):
500gram mentega tanpa garam
500gram white shortening
1/2 tin susu pekat manis
Cara-cara:
Campur semua bahan jadi satu dalam mixer bowl. Putar dengan perlahan selama 10 minit (paling slow). Setelah itu naikkan kecepatan mixer pada sederhana selama 30 minit. Putar sampai butter cream kembang dan putih gebu.
# Butter cream ini boleh disimpan dalam peti ais dalam bekas kedap udara. Jika hendak menggunakannya keluarkan dari peti ais dan biarkan pada suhu bilik. Setelah itu pukul semula dalam 20 minit sebelum digunakan. Untuk mencampurkan warna, pilih warna yg rata & tidak berbintik.
* Untuk sebiji kek boleh gunakan separuh dari bahan-bahan di atas.
Butter cream ni akak dapat dari blog Bunda Zidan & Syifa...
No comments:
Post a Comment