Sorry ye Mat..akak copy & paste aje resepi asalnya..
Bahan Dasar:
150 g tepung gandum, diayak
100 g mentega
1 kuning telur
50 g gula aising
1 - 2 camca besar air ais
Bahan Inti:
250 g cream cheese
90 g gula halus
1/4 cawan susu sejat
1/3 cawan jus buah peach (dari dalam tin peach)
100 g buah peach dalam tin, didadu kasar
12 g serbuk gelatin halal
100 ml air
1 camca teh esen vanilla
Bahan Hias:
10 biji cari bertangkai (jika suka)
1/3 camca teh serbuk jelly
300 ml air
1 camca besar gula
Secukupnya "Croquant" (butiran bertih jagung kisar)
(akak tak guna croquant tp digantikan dgn musili yg telah dihancurkan)
Cara Membuatnya:
Untuk Dasar Kek:
Satukan tepung, gula dan mentega.
Untuk Inti:
Satukan gelatin halal dan 100 ml air tadi dalam bekas tahan panas.
Untuk Kek Keju:
Dalam tin yg berisi doh tadi, taburkan potongan buah pic, biar berselerak. Tuang adunan inti perlahan2 dan ratakan. Sejukkan dalam peti ais 2 - 3 jam. Sementara itu, untuk hiasan, panaskan air bersama gula dan serbuk jelly, kacau hingga gula hancur. Matikan api, tapis jelly cair tadi dan biarkan suam sedikit. Keluarkan kek dari peti sejuk, susun ceri bertangkai mengikut kreativiti masing2 dan sudukan sedikit demi sedikit jelly tadi hingga habis. Sejukkan kembali hingga jelly mengeras. Tanggalkan dari spring form pan (kalau rasa susah, larikan pisau yang dipanaskan atas api disekeliling kek). Tekup "croquant" di sekeliling tepi kek sebagai hiasan.
PETUA:
Masa nak potong cheese cake ni, panaskan sedikit pisau atas api, baru diguna untuk memotong kek untuk mendapatkan hasil potongan yang licin dan cun....Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment