Monday, September 15, 2008

Colek Ike (Ikan) Tenggiri...




Juga dari myresipi.com... Resepi asal dari Zaliana@myresipi.com... Sedap ada pedas, masam, masin, manis & amat sesuai utk berbuka atau bersahur dikala tiada selera makan...


Bahan-bahan:
4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili api
2-3 biji limau nipis
1 inci belacan (bakar sikit)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Sedikit daun ketumbar (hiris)

Cara:
  • Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak. (Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
  • Campurkan air masak, cili, garam, gula, belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang, tomato dan daun ketumbar.
  • Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.

No comments: