Jengok myresipi.com terjumpa resepi ini... Diadaptasi dari majalah rasa oleh Pn Anawahid @ waheedeana@myresipi.com..

Bahan-bahan:
500gm udang (dibuang kulit dan tinggalkan kulit ekor, buang urat belakang udang)
3 batang lada merah (di cincang)
3 batang lada hijau (di cincang)
1 biji bawang besar (di cincang)
1 inci halia (di cincang)
4 sudu makan sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
minyak untuk menumis
Sedikit garam klu kurang masin
Cara:
- panaskan minyak dan goreng udang yg telah dibersihkan terlebih dahulu sehingga udang bertukar warna (kemerahan, jgn lama sgt nti terkeras ler pulak)
- tumis bahan2 cincang seperti lada hijau, bawang merah bawang besar dan halia sehingga garing& naik bau.
- masukkan sos tiram, kicap manis dan kicap cair, kacau sebentar dan masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau rata.
- tambah garam jika sekiranya kurang masin
- sedia untuk di hidang semasa berbuka puasa....
No comments:
Post a Comment