Monday, March 9, 2009

Kuih Koci...

Lucunya rupa kuih koci akak ni...hehehehe.. sebab tak reti nak buat bentuk piramid, akak bantai aje ler bentuk bantal, itu aje yg reti... tp rasa tetap mcm kuih koci... terima kasih pd mat gebu kerana resepi yg sedap ni. Terjumpa resepi ni kat myresipi.com.

Bahan utk doh:
250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam (akak guna pulut hitam, kemudian blender halus jd tepung)
1 1/2 cawan air
Sedikit garam

Cara membuat doh:
  • Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.
  • Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
Bahan utk inti:
1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
1 ketul gula Melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul (akak guna 1 helai sahaja)
1/2 cawan air

Cara membuat inti:
  • Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
  • Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
  • Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.

Bahan lain:
Daun pisang secukupnya (dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci).
Minyak masak
1 cawan pati santan + secubit garam

Cara membuat kuih koci:
  • Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
  • Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
  • Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
  • Kemudian lipat seperti biasa, samada berbentuk piramid, bantal dsbnya.
  • Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kuih masing2.

5 comments:

mama diny said...

Salam kenal kak Pah, nak tanya, raya nanti boleh amik order kek lapis tak? Boleh pos ke Birmingham?

Dah lama dah jadi silent reader blog Kak Pah ni..he....

Kak Pah Sherry said...

InsyaAllah..boleh... nanti bg emel address & no phone kat akak ye... emel akak (sherry_mz@yahoo.co.uk).. thanks.

phalla said...

hi , your site is good, can we exchange link?
here is my link
http://khmerlovenews.blogspot.com

I hope you can

Best regards,
phalla

Kak Pah Sherry said...

Sure Phalla....

I.T.S.M.E nuRul said...

akak nak tanye ni kat maner nak dapat bahan2 nak buat sushi....nak try buatlah..pasni akaklah mentor saye dlm masak2 ni...hehehe