Jalan2 ke blog Abe Mat Gebu, tergoda dgn ayam goreng ni... terus mencuba jugak... sedap sbb rempah2nya yg memang power... Resepi asal dr Indonesia dongggg... akak cut & paste aje ye mat... maleh nak nulis...
Bahan-Bahannya:
6 keping peha ayam yang besar
3 helai daun limau purut
3 helai bay leaf
4 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
4 cm halia*
4 cm lengkuas*
1 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh lada putih biji*
1 camca teh jintan manis*
1 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar hingga halus)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng (deep fryer)
Air
Bahan Tabur:
200 ml stok air rebusan ayam
2 camca besar tepung beras
1 biji telur
Sedikit air
Cara membuatnya:
6 keping peha ayam yang besar
3 helai daun limau purut
3 helai bay leaf
4 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
4 cm halia*
4 cm lengkuas*
1 camca besar ketumbar biji*
1 camca teh lada putih biji*
1 camca teh jintan manis*
1 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar hingga halus)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng (deep fryer)
Air
Bahan Tabur:
200 ml stok air rebusan ayam
2 camca besar tepung beras
1 biji telur
Sedikit air
Cara membuatnya:
- Ayam dicuci bersih toskan dan masukkan ke dalam periuk. Tuang bahan2 kisar halus, masukkan daun limau purut dan bay leaf, tambah garam (anggaran 1/2 camca teh). Tambah sedikit air dan masak hingga ayam empuk. Angkat dan toskan ayam.
- Masak kembali stok tadi sehingga pekat, keluarkan daun limau purut dan bay leaf. Sejukkan. Panaskan minyak, goreng ayam tadi sehingga kuning keemasan, angkat toskan minyak dan susun dalam pinggan sesuai.
- Dalam satu bekas, satukan tepung beras bersama sedikit air, kacau dan masukkan telur, gaul hingga rata. Tuang stok ayam tadi (sukat 200ml) dan bancuh hingga sebati. Panaskan minyak (biar minyak betul2 panas), kemudian ambil 1 senduk bancuhan tadi dan tuang dalam minyak panas. Masak hingga garing. Angkat dan toskan atas paper towel, buat hingga siap.
- Tabur bahan tadi atas ayam goreng sebelum dihidangkan bersama sambal kegemaran...
No comments:
Post a Comment