Wednesday, May 7, 2008

Garlic Bread & Sup Pasta

Roti Bawang Putih (Garlic Bread)

Bahan-bahan:

1 buku roti france
2 biji bawang putih
2 sudu besar butter
Daun parsley kering secukupnya

Cara membuatnya:
  • Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.
  • Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan hulu pisau atau lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter.
  • Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk di sapu pada roti.
  • Taburkan daun parsley kering di atasnya.
  • Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu.
  • Sedap dimakan dgn sup pasta.


Sup Pasta..

Bahan-bahan:

1/2 bungkus pasta (direbus hingga empuk)
1 cawan dada ayam (cincang kasar)
2 sudu besar minyak jagung
1 biji bawang putih (cincang halus)
1 batang karot (hiris memanjang)
Sedikit bunga kobis
1 liter stok ayam
1 sudu besar mixed herbs
Garam & lada sulah
Cheese Cheddar parut (klu suka)

Cara-cara:
  • Tumis bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan ayam cincang & tumis sebentar.
  • Masukkan bahan-bahan perasa seperti mixed herbs, garam, lada sulah.
  • Masukkan karot & kobis bunga.
  • Kemudian akhir sekali masukkan pasta yg telah direbus tadi.
  • Sewaktu menghidang taburkan cheese parut di atasnya jika suka.
  • Makan dgn garlic bread atau roti putih biasa (toast)...

No comments: