Ini versi sambal tempoyak mentah stail Perak kegemaran hubby... ulam dgn lettuce & timun. Membuatnya senang sangat...
Bahan-bahan:
1 senduk tempoyak (yg masam lg bagus)
Segenggam ikan bilis
15 biji cili padi (ikut selera, kalau nak pedas lebihkan cili, klu taknak pedas kurangkan cili)
1 biji cili merah besar (klu suka, akak tak letak sbb takde stok masa buat)
Garam secukup rasa
Ulam (spt timun, lettuce atau kacang panjang)
Cara:
Bahan-bahan:
1 senduk tempoyak (yg masam lg bagus)
Segenggam ikan bilis
15 biji cili padi (ikut selera, kalau nak pedas lebihkan cili, klu taknak pedas kurangkan cili)
1 biji cili merah besar (klu suka, akak tak letak sbb takde stok masa buat)
Garam secukup rasa
Ulam (spt timun, lettuce atau kacang panjang)
Cara:
- Tumbuk cili dgn menggunakan lesung batu (jgn hancur sgt).
- Masukkan ikan bilis & garam. Tumbuk kasar.
- Akhir sekali masukkan tempoyak. Gaul rata dgn sudu.
No comments:
Post a Comment