Wednesday, May 21, 2008

Sambal Tempoyak


Ini versi sambal tempoyak mentah stail Perak kegemaran hubby... ulam dgn lettuce & timun. Membuatnya senang sangat...

Bahan-bahan:
1 senduk tempoyak (yg masam lg bagus)
Segenggam ikan bilis
15 biji cili padi (ikut selera, kalau nak pedas lebihkan cili, klu taknak pedas kurangkan cili)
1 biji cili merah besar (klu suka, akak tak letak sbb takde stok masa buat)
Garam secukup rasa
Ulam (spt timun, lettuce atau kacang panjang)

Cara:

  • Tumbuk cili dgn menggunakan lesung batu (jgn hancur sgt).
  • Masukkan ikan bilis & garam. Tumbuk kasar.
  • Akhir sekali masukkan tempoyak. Gaul rata dgn sudu.
nota: Jika sekiranya tempoyak tidak masam, boleh perahkan lemon atau jus limau nipis ke dalam sambal tempoyak. Jika sekiranya tempoyak anda terlalu masam boleh letakkan sedikit gula utk menstabilkan rasanya...




No comments: