
Bahan-bahan:
1 ekor ikan trout (ikut suka jenis apa ikan nak digunakan)
1/2 biji nenas (klu boleh yg betul2 masak, buang empulurnya, potong memanjang)
1/2 biji timun (buang empulurnya, potong memanjang)
2 biji tomato (dipotong baji)
1 biji bawang besar (dipotong baji)
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar cili boh @ cili kisar
1 inci halia
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Minyak utk menumis
Garam & gula secukup rasa
Tepung jagung secukupnya
Cara-cara:
- Bersihkan ikan, kelar-kelarkan kedua2 bahagian ikan tersebut. Lumurkan dengan tepung jagung sehingga menutupi semua bahagian ikan. Kemudian ikan digoreng dengan menggunakan minyak yg banyak (deep fry). Ketepikan.
- Halia, bawang merah & bawang putih dikisar halus.
- Tumis semua bahan kisar & cili kisar hingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, sos cili & sos tomato. Tumis sebentar & masukkan jus lemon.
- Masukkan nenas, timun, tomato & bawang besar. Jgn terlalu lama, nanti terlalu lembik.
- Masukkan garam & gula. Sesuaikan masin, masam & manisnya.
- Letakkan ikan yg telah digoreng tadi dlm bekas yg sesuai.
- Curahkan bahan2 (sos) tadi ke atas ikan.
No comments:
Post a Comment