Friday, February 22, 2008

Udang Masak Merah

Bahan-bahan:
1 kg udang sederhana besar
1 inci halia
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 biji tomato
Sedikit daun bawang
1 sudu besar cili kisar (boleh tmbh jika nak lebih pedas)
2 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
50ml susu cair
Minyak utk menumis
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara:
  • Kisar halia, bawang merah & bawang putih. Bawang besar dimayang.
  • Tomato dibelah 4. Daun bawang dihiris kasar.
  • Tumis semua bahan2 kisar & cili kisar hingga pecah minyak.
  • Masukkan tomato puri, sos tomato, sos cili & sos tiram. Tumis sebentar hingga semua bahan2 sebati. Tambah air jika terlalu pekat.
  • Masukkan udang & balik2kan sehingga kulit udang berwarna kemerah2an.
  • Baru masukkan susu cair, garam & gula. Biar sebentar lagi. Tutup api.
  • Sedia utk dihidangkan bersama nasi putih, nasi tomato & nasi minyak.

No comments: