Sunday, March 16, 2008

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Resepi asal oleh Alma@myresipi.com. Entah dah berapa kali buat.. mmg selembut & segebu namanya...



Kek sebelum dipotong.

Bahan-bahan :

Bahan A:

250g cream cheese (akak guna philadelphia cream cheese)

50g butter

100ml susu segar

6 biji kuning telur

1 sudu besar jus lemon

1/4 sudu kecil garam

60gram tepung kek/tepung superfine

20gram tepung jagung (cornflour/cornstarch)


Bahan B:

140g gula halus

6 biji putih telur

3/4 sudu kecil jus lemon


Cara-cara

  • Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati.
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur & jus lemon, sampai kembang (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg sudah gebu & kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  • Bakar kek dlm kira2 sejam, dgn cara waterbath, pd 160C.
  • Lepas letak adunan dlm tin kek, balut bwh hingga separuh tinggi tin kek dgn aluminium foil (ni double protection agar air tak masuk terutama springfoam pan, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, lebih kurang tinggi tin kek tu, lepas tu letak dlm oven & bakar.

No comments: