Wednesday, March 12, 2008

Ikan Terubuk Kukus

Sebab Princessharyati tanya resipi Terubuk Steam ni, akak letak juga kat sini resipinya ye... Selamat mencuba! Ikan terubuk boleh digantikan dgn lain2 ikan spt ikan bawal & ikan senangin.


Bahan-bahan:
1 ekor ikan terubuk (sederhana besar)
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 biji bawang besar*
2 biji cili besar (merah/hijau)*
3 biji asamboi (jeruk dlm botol)
Sedikit lobak masin jeruk*
3-5 biji cendawan kering (rendam dgn air panas, hiris nipis)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos ikan
Garam (jgn terlalu byk, sbb lobak & asamboi dah masin)
Serbuk perasa

* dimayang/dihiris

Cara-cara:
  • Buang sisik, perut & insang ikan terubuk. Bersih & toskan. Kelar2kan kedua2 bahagian ikan.
  • Sediakan bekas tahan panas.
  • Masukkan semua bahan2 hiris (klu boleh taburkan juga di atas bekas tahan panas sebelum meletakkan ikan, jd kedua2 bahagian ikan akan terasa bahan2nya).
  • Masukkan lobak masin & cendawan kering.
  • Asamboi dihancurkan sedikit dgn tangan, masukkan bijinya sekali. Letak sos tiram, sos ikan, serbuk perasa & sedikit garam (klu tak masin, klu dah masin jgn letak).
  • Sediakan pengukus. Kukus selama 30 minit. Angkat & boleh dihidangkan ketika panas2.

No comments: