Sebab Princessharyati tanya resipi Terubuk Steam ni, akak letak juga kat sini resipinya ye... Selamat mencuba! Ikan terubuk boleh digantikan dgn lain2 ikan spt ikan bawal & ikan senangin.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan terubuk (sederhana besar)
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 biji bawang besar*
2 biji cili besar (merah/hijau)*
3 biji asamboi (jeruk dlm botol)
Sedikit lobak masin jeruk*
3-5 biji cendawan kering (rendam dgn air panas, hiris nipis)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh sos ikan
Garam (jgn terlalu byk, sbb lobak & asamboi dah masin)
Serbuk perasa
* dimayang/dihiris
Cara-cara:
- Buang sisik, perut & insang ikan terubuk. Bersih & toskan. Kelar2kan kedua2 bahagian ikan.
- Sediakan bekas tahan panas.
- Masukkan semua bahan2 hiris (klu boleh taburkan juga di atas bekas tahan panas sebelum meletakkan ikan, jd kedua2 bahagian ikan akan terasa bahan2nya).
- Masukkan lobak masin & cendawan kering.
- Asamboi dihancurkan sedikit dgn tangan, masukkan bijinya sekali. Letak sos tiram, sos ikan, serbuk perasa & sedikit garam (klu tak masin, klu dah masin jgn letak).
- Sediakan pengukus. Kukus selama 30 minit. Angkat & boleh dihidangkan ketika panas2.
No comments:
Post a Comment