Ada juga orang panggil Pengat Pisang... terpulang kepada negeri masing2.. tp org Swk panggil bubur pisang..hehehehe
Bahan-bahan:
5-6 biji pisang (ikut suka jenis pisang apa)
50gram sagu (agak2 ler)
3 sudu besar gula apong (sejenis gula Sarawak, boleh ganti dgn gula melaka dsbnya)
2-3 sudu gula (kalau tak manis tambah lg)
1 tin santan pekat (400ml)
Air secukupnya
Secubit garam
1 helai daun pandan
Cara-cara:
- Masak santan pekat dalam periuk dengan menggunakan api yg perlahan.
- Tambah sedikit air jika terlalu pekat. Jgn biarkan santan menggelegak terlalu kuat sbb nanti pecah santan.
- Masukkan daun pandan, gula apong (gula melaka), gula & secubit garam.
- Pisang dipotong ikut suka (akak suka potong menyerong)
- Cuci sagu kemudian toskan.
- Tunggu hingga santan agak masak sedikit baru masukkan pisang. Biar sebentar.
- Masukkan sagu & biar sagu masak baru tutup api.
No comments:
Post a Comment