Friday, March 7, 2008

Ikan Selar Rebus Asam

Bahan-bahan:
2 ekor ikan selar (apa saja jenis ikan yg sewaktu dgnnya)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang bunga kantan
Sedikit daun kesum
1/2 inci kunyit hidup (serbukpun boleh)
2 biji cili hidup (akak campur cili besar & cili padi)
1 batang serai
2 keping asam gelugur (asam keping)
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:
  • Tumbuk @ blend bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, & cili.
  • Serai dititik, bunga kantan dibelah dua.
  • Masak air dalam periuk hingga mendidih.
  • Masukkan semua bahan2 tumbuk, asam keping, bunga kantan, daun kesum & serai.
  • Biar sebentar sehingga bahan2 tadi masak. Masukkan garam & gula.
  • Masukkan ikan, tunggu sehingga ikan masak. Tutup api.

No comments: