2 ekor ikan selar (apa saja jenis ikan yg sewaktu dgnnya)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 batang bunga kantan
Sedikit daun kesum
1/2 inci kunyit hidup (serbukpun boleh)
2 biji cili hidup (akak campur cili besar & cili padi)
1 batang serai
2 keping asam gelugur (asam keping)
Garam & gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara:
- Tumbuk @ blend bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, & cili.
- Serai dititik, bunga kantan dibelah dua.
- Masak air dalam periuk hingga mendidih.
- Masukkan semua bahan2 tumbuk, asam keping, bunga kantan, daun kesum & serai.
- Biar sebentar sehingga bahan2 tadi masak. Masukkan garam & gula.
- Masukkan ikan, tunggu sehingga ikan masak. Tutup api.
No comments:
Post a Comment