Saja je nak letak resepi sambal belacan ni.. semua org tau nak membuatnya... cuma kadang2 lain orang lain rasa sambalnya.. org kata ikut tangan org yg membuatnya... satu lagi ikut bahan yg digunakan.. kalau kami di Sarawak mmg terkenal dgn belacan Bintulu & Miri.. belacan ni paling sedap di Sarawak.. hargapun boleh tahan.. sampai mencecah RM30 sekilogram... Akak mmg bawa belacan ni ke mana saja akak menetap.. skrg family di Swk yg poskan ke sini (Sheffield)...
Bahan-bahan:
3 inci belacan Sarawak (org2 Swk tau ler belacan ni.. dr Miri/Bintulu)
(belacan hendaklah dibakar terlebih dahulu)
10-15 biji cili padi
2 biji cili merah besar
2 sudu besar jus lemon/limau kasturi
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air
Cara:
Tumbuk/blend semua bahan. Sesuaikan rasa masin, manis & masamnya. Tambah air jika terlalu pekat. Sesuai dicicah dengan ulam-ulaman spt kangkong, timun, lettuce dsbnya.
No comments:
Post a Comment