Thursday, April 3, 2008

Ayam Panggang Berempah


Bahan-bahan:
1 ekor ayam (Potong 4)
1 inci halia
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula apong@madu
Garam secukupnya

Cara-cara:
  • Kisar bawang merah, bawang putih dan halia. Jintan manis, jintan putih & ketumbar dikisar kering.
  • Lumurkan semua bahan2 pada ayam. Perapkan selama sekurang2nya 1 jam (lama lagi baik utk ayam meresap semua bahan2 rempah).
  • Bakar ayam dlm oven hingga kecoklatan dlm kepanasan 220C (ikut oven ler...)
  • Sesuai dimakan bersama nasi ayam dsbnya...

No comments: