Thursday, April 3, 2008

Kek Lapis Seroja


Resepi dari Buku Rabiah Amit jilid 2... Akak ubah suai resepi asal ikut kesesuaian & bahan.

Bahan-bahan:
450gram mentega
250gram gula halus
7 biji telur
300gram tepung hong kong
1/2 botol horlick
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
1 kotak buah2an campur (akak guna buah ceri merah & prune)
2 sudu besar serbuk koko
Pewarna hijau (akak guna pandan pes)

Cara-cara:
  • Mentega dipukul dengan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati & gebu.
  • Selepas itu masukkan tepung, horlick, susu & vanilla. Gaul hingga sekata.
  • Bahagikan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama masukkan pewarna hijau. Bahagian kedua masukkan serbuk koko & bahagian ketiga biarkan warna asal.
  • Bakar lapisan koko dahulu sebanyak 4 sudu besar hingga masak.
  • Lapiskan pulak adunan warna hijau sebanyak 4 sudu besar. Bakar hingga masak.
  • Kemudian lapiskan bahagian warna asal (putih) & susunkan buah2an campuran di atasnya. Bakar lagi hingga masak.
  • Buatlah begitu hingga habis semua adunan.

No comments: