Thursday, April 24, 2008

Homemade Tenggiri Masin


Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri segar
Garam
Bekas kedap udara (utk menyimpan ikan)

Cara:
  • Bersihkan ikan tenggiri, buang perutnya.
  • Potong sederhana nipis, toskan hingga betul-betul kering.
  • Bila sudah kering lumurkan keseluruhan ikan dengan garam hingga memenuhi semua bahagian ikan (pastikan semua bahagian kena garam).
  • Sediakan bekas kedap udara yg agak besar.
  • Susunkan ikan tadi dlm bekas tersebut (jgn ditindih, biarkan satu2).
  • Biarkan 2-3 hari (klu kat Msia masukkan dlm peti ais, sbb kat sana panas. Akak kat sini setelah 3 hari baru masukkan dlm peti ais).
  • Goreng atau bakar seperti biasa. Sedap oiii... makan dgn nasi panas2, lepas tu ada sambal belacan.. fuyoooo!

No comments: