Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri segar
Garam
Bekas kedap udara (utk menyimpan ikan)
Cara:
- Bersihkan ikan tenggiri, buang perutnya.
- Potong sederhana nipis, toskan hingga betul-betul kering.
- Bila sudah kering lumurkan keseluruhan ikan dengan garam hingga memenuhi semua bahagian ikan (pastikan semua bahagian kena garam).
- Sediakan bekas kedap udara yg agak besar.
- Susunkan ikan tadi dlm bekas tersebut (jgn ditindih, biarkan satu2).
- Biarkan 2-3 hari (klu kat Msia masukkan dlm peti ais, sbb kat sana panas. Akak kat sini setelah 3 hari baru masukkan dlm peti ais).
- Goreng atau bakar seperti biasa. Sedap oiii... makan dgn nasi panas2, lepas tu ada sambal belacan.. fuyoooo!
No comments:
Post a Comment