Bahan-bahan:
1 bungkus beehon (rendam dgn air panas sekejap, toskan)
5 ekor udang basah
5 ekor kupang hijau (green mussel)
3 ekor sotong
Sedikit sayur sawi
Bahan Tumis:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar sos tiram
Garam, gula & sedikit kiub pati ikan bilis
Minyak utk menumis
Cara-cara:
Potong udang, mussel & sotong ikut suka. Kisar bawang putih & bawang merah. Tumis cili kisar & bawang hingga naik bau. Masukkan sos cili, tomato & sos tiram. Masak sebentar kemudian masukkan seafood (udang, mussel & sotong). Masak hingga air sedikit sejat. Masukkan beehon. Gaul hingga sebati dan masukkan sayur sawi. Masukkan bahan2 perasa seperti garam, gula & kiub pati ikan bilis. Sesuaikan rasa sebelum dihidangkan.
Bahan-bahan tambahan:
Telur goreng
Cili merah
Limau/lemon
Bahan-bahan tambahan:
Telur goreng
Cili merah
Limau/lemon
No comments:
Post a Comment