Resepi dari Jo & Ayee... Kuah sataynya pulak cilok resepi dr blog Jun. Pertama kali akak buat satay sendiri sbb seperti biasa selalu beli aje kat pasar malam... kehkehkeh... atau makan yg orang lain buat klu masa hariraya...
Akak agak2 aje bahan2 yg dibawah ni... kalau kurang rasa boleh tambah lg.. misalnya manis dsbnya.
Bahan-bahan:
1kg daging
Lidi penyucuk sate secukupnya (rendam lidi dlm air selama 30 minit)
Bahan-bahan perap:
10 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Serbuk kunyit secukupnya
5 sudu besar gula apong/gula melaka
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 batang serai
Garam secukupnya
Cara-cara:
- Potong daging sebesar ikut kesesuaian.
- Kisar semua bahan2 di atas & perapkan dengan daging yg telah bersih & dipotong tadi selama 1-2 jam (lebih lama lg sedap supaya rempah ratus meresap ke dalam isi daging).
- Selepas itu cucuk dgn lidi penyucuk sate. Bakar sate cara tradisi atau akak kat sini guna oven je... kehkehkeh... sambil direnjiskan minyak ke atasnya dengan menggunakan serai yg dititik.
Kuah Kacang
Bahan-bahan:
250gram kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit & tumbuk kasar)
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
5 batang serai*
1 inci lengkuas*
2 sudu besar udang kering*
2 sudu besar cili kisar
3 biji buah keras*
1/2 cawan air asam jawa
1 senduk gula apong/2 keping gula melaka
Sedikit gula pasir
Garam secukupnya
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Sedikit santan (resepi asal takda, akak tambah utk menambahkan lemak & pekat kuahnya)
* dikisar
Cara-cara:
- Tumis cili dan bahan2 yg telah dikisar tadi sehingga naik bau.
- Masukan kacang tanah, masak sebentar
- Kemudian masukkan air asam jawa & semua bahan2 perasa seperti gula, garam.
- Akhir sekali masukkan santan.
No comments:
Post a Comment