Thursday, April 3, 2008

Kek Lapis Sisik Ikan

Juga dari buku Rabiah Amit jilid 2... cuma akak ubah suai sedikit.

Bahan-bahan:
10 biji kuning telur
2 biji putih telur
250gram gula halus
1 sudu besar ovalet
75ml air sejuk
1 tin seri kaya (akak gantikan dgn susu pekat manis)
1/2 botol horlick
250gram tepung hong kong
300gram mentega
4 bungkus manisan masam manis (hawflakes)

Cara-cara:
  • Pukul telur, gula, ovalet, air sejuk, seri kaya (susu pekat manis) & horlick hingga kembang & sebati.
  • Kemudian masukkan tepung sikit2. Pukul lagi hingga sebati.
  • Di tempat lain pukul mentega hingga kembang.
  • Masukkan mentega ke dalam adunan yg pertama tadi.
  • Bakar 4 sudu besar adunan hingga masak.
  • Bila masak cucukkan hawflakes secara menyerong (condong) ke atas lapisan kek tadi.
  • Masukkan 4 sudu besar lagi adunan & dibakar hingga masak.
  • Buat 2 lapisan baru dicucuk lagi hawflakes.
  • Buat begitu hingga adunan habis.

p/s: Jgn letakkan hawflakes terlalu rapat, jarak2kan sedikit. 2 lapisan baru letak lagi.


1 comment:

Unknown said...

Salam, Kak.. nak tanya... brapa minit akak bakar satu layer ke satu layer... n cmana buat dia lembut...