Buat tempoyak goreng ni sbb ternampak dlm blog Edazman (resepi Dayang ler tu... yarabbi Dyg oiii...meleleh aik liur kamek nanggar!), terliur akak tengok. Ini orang-orang Sarawak je selalu buat stail mcm ni... Kalau kat Perak dia org lebih suka makan mentah+cili padi+ikan bilis. Lepas tu makan dgn timun.
Bahan-bahan:
10 -15 ekor udang basah (boleh digantikan dgn ikan bilis juga)
2 senduk tempoyak (buat sendiri)
5 biji cili padi
1 biji cili besar merah
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 biji bawang besar
Garam & gula secukup rasa
Minyak
Cara:
- Bersihkan udang, buang urat hitam, cuci & toskan.
- Tumbuk bawang merah, cili padi & bawang putih.
- Bawang besar & cili merah di mayang.
- Tumis bahan2 tumbuk hingga naik bau.
- Masukkan udang, masak sebentar.
- Masukkan tempoyak, gaul rata & balik2kan hingg sekata.
- Masukkan cili besar & bawang besar. Biarkan layu sebentar.
- Masukkan garam & gula. Sesuaikan rasanya.
- Tutup api & boleh ler dihidangkan dgn nasi putih.
1 comment:
kakpah,kitak tok juak,dah lah tok musim durian,kamek malas nak makan,dah nangga tok lalu nak makan kamek heheehe godaan godaan!!!!
Post a Comment