Thursday, April 24, 2008

Ketupat Sotong Goreng

Bahan-bahan:
10-12 ekor sotong (sederhana besar)
1 cawan beras pulut
Santan cair
Garam
Lidi (utk menyemat sotong)
Minyak utk menggoreng

Cara:
  • Bersihkan sotong, buang dakwat hitam & tulang belakang sotong.
  • Beras pulut direndam sekejap. Kemudian kukus dgn santan & sedikit garam hingga masak.
  • Masukkan pulut hingga memenuhi ruang2 dlm sotong.
  • Masukkan kepala sotong, kemudian sematkan dgn lidi.
  • Sediakan kuali dgn minyak yg banyak (deep fryer lagi bagus).
  • Gorengkan sotong tadi hingga kekuningan (jgn terlalu kering, nti sotong akan jd keras bila sejuk).
  • Sedap dicicah dgn sos cili, sos keropok lekur atau kuah kacang.

No comments: