Monday, January 7, 2008

Acar Rebung

Acar ini kalau kat Sarawak selalu dibuat untuk kenduri di kpg2 sebagai menu tambahan atau ala2 sambal...

Bahan-bahan:
2-3 batang pucuk rebung (bahagian hujungnya yg lembut)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
50gram udang kering/ikanbilis
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar cuka (klu kurang masam boleh tambah lg)
2 sudu besar gula (klu kurang manispun boleh tambah juga)
1 sudu besar serbuk kari ikan (akak guna jenama Adabi)
Garam
Sedikit air
Minyak utk menumis

Cara-cara:
Potong (cincang) rebung kecil2. Kalau menggunakan rebung fresh hendaklah direbus terlebih dahulu hingga lembut. Akak menggunakan rebung jeruk, jadi tak payah direbus. Kisar bawang merah, bawang putih & udang kering/ikan bilis. Tumis cili & bahan2 yg telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rebung, biarkan sebentar hingga agak garing, masukkan garam, cuka & gula. Masukkan sedikit air jika terlalu kering. Biar semua bahan2 sebati dahulu. Rasakan masam, manis & masinnya. Tutup api & bolehlah dihidangkan.

1 comment:

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

Saya nak minta resepi nie boleh tak kak pah..nak buat juga dekat blog dapurku...:).orang sarawakkah?..