Friday, January 4, 2008

Puding Tiga Rasa

Bahan-bahan:
10gram agar-agar tali
700ml air
180gram gula
1 biji telur
60gram butter
200ml susu segar (kalau nk guna susu cairpun boleh)
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar horlick
1 sudu besar cappucino segera + pewarna merah

Cara-cara:
  • Masak agar-agar dengan air & gula hingga larut.
  • Pukul telur sedikit, masukkan susu segar & tepung kastad. Kacau hingga larut & tidak berketul-ketul. Kemudian tapiskan adunan.
  • Masukkan adunan telur ke dalam adunan agar-agar tadi. Kacau & masak lagi hingga mendidih.
  • Masukkan butter, biarkan ianya cair dahulu baru tutup api.
  • Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
  • Bahagian pertama masukkan serbuk koko.
  • Bahagian kedua masukkan horlick.
  • Bahagian ketiga masukkan cappucino segera & pewarna merah.
  • Sediakan bekas kaca. Tuangkan adunan koko dahulu.
  • Kemudian tuangkan adunan horlick di atasnya.
  • Akhir sekali tuangkan adunan cappucino di atas adunan horlick.
  • Biarkan sejuk seketika barulah masukkan ke dalam peti ais supaya cepat beku.
  • Potong puding dgn menggunakan pisau pemotong agar2 (yg bergerigi).
Puding sebelum dipotong... asben akak cakap mcm telur masin ler pulak..hahahaha..


No comments: