Friday, January 4, 2008

Kari Mackerel

Bahan-bahan:
2 ekor ikan mackerel (sederhana besar)
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk cili (jika suka)
4 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
4 sudu besar serbuk kari ikan Adabi
100ml santan pekat
Sedikit kiub pati ikan bilis maggi (jika suka)
1 cawan air asam jawa
2 biji tomato (belah 4)
Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, buah pelaga & kulit kayu manis secukupnya)
Garam & gula secukup rasa
Minyak
Air secukupnya

Cara-cara:
Potong ikan ikut suka. Tumis cili kisar, serbuk cili & bahan2 kisar. Masukkan rempah tumis. Goreng sebentar sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari, biar sebentar sehingga kari masak sambil dibalik2kan. Masukkan santan, gaul rata. Selepas itu masukkan air asam jawa. Jika terlalu pekat masukkan air secukupnya. Tunggu sehingga mendidih baru masukkan ikan. Masukkan bahan2 perasa. Akhir sekali masukkan tomato. Biar sebentar, tutup api. Sedia utk dihidangkan.

No comments: