Saturday, January 19, 2008

Seafood Tomyam

Bahan-bahan:
15 ekor udang sederhana
1 ekor sotong besar (dikelar & dipotong memanjang)
5 batang crab stick (potong 2)
2 batang serai (diketuk)
1 biji bawang besar (belah 6)
1 biji lemon (ambil jusnya)
15 biji cili padi (separuh diketuk, separuh lg biarkan sebiji2)
3 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos oyster
5 helai daun limau purut
5 hirisan lengkuas
1/2 kiub pati ikan bilis
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa

Sayur-sayuran:
Lobak merah (carrot)
Tomato
Bunga kobis
Brocoli
Capsicum

Cara-cara:
  • Masukkan air dlm periuk. Tunggu sehingga mendidih baru masukkan pes tomyam.
  • Masukkan serai, hirisan lengkuas & cili padi. Biar sebentar.
  • Masukkan udang & sotong dahulu, lepas itu baru masukkan crab stick.
  • Terus masukkan lobak merah, brocoli & bunga kobis
  • Baru masukkan bawang besar & tomato.
  • Masukkan garam, gula, sos ikan, sos oyster, kiub pati ikan bilis, jus lemon & daun limau purut. Biarkan sebentar tp jgn terlalu lama, nanti sayur terlalu layu.
  • Sesuaikan rasa & boleh dihidangkan ketika berasap2....

No comments: