Tuesday, January 1, 2008

Rojak Ayam Utara


Resepi dari blog Princess Haryati .
Dalam resepi asal tidak dinyatakan sukatan dlm setiap bahan2 yg digunakan. Akak cuma main agak2 aje sukatan tersebut. Kalau kat Sarawak kita panggil rojak ni Rojak India.

Bahan Kuah:
1 biji keledek (direbus & kisar)
200gram kacang tanah (goreng tanpa minyak & tumbuk kasar)
50gram udang kering (dikisar)
1 cawan air asam jawa
100ml santan pekat
Gula merah/Gula pasir
Garam
1/2 kiub pati ikan bilis maggi (dlm resepi asal takda)
Air secukupnya
Minyak utk menumis
3 sudu besar cili kisar
4 biji bawang merah (Kisar)
1 batang serai (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 inci lengkuas (kisar)
1 sudu besar ketumbar (goreng tanpa minyak & kisar)
1 sudu teh jintan manis (goreng tanpa minyak & kisar)
3 biji buah pelaga (goreng tanpa minyak & kisar)

Cara-cara:
Tumis semua bahan2 kisar dengan sedikit minyak. Kacau hingga sebati & naik bau. Masukkan udang kering, keledek, gula merah/gula pasir, garam, santan, kacang tanah dan akhir sekali air asam jawa. Masak sehingga pekat. Tambah air jika terlalu pekat.

Bahan Cucur:
2 cawan tepung gandum
100gram udang basah (kupas kulit, buang urat)
1/2 biji bawang besar (dimayang, resepi asal guna bawang merah)
Daun kucai/daun bawang (ikut suka, akak ganti dgn taugeh)
Garam & sedikit gula
1 sudu teh bicarbonat of soda
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng

Cara-cara:
Bancuh bahan2 dalam satu bekas, gaul rata hingga agak2 pekatnya. Goreng hingga garing. Potong2kan.

Bahan-bahan lain:
Mee kuning(dicelur, akak guna vermicelli pasta)
Telur rebus (dibelah)
Tauhu goreng (dihiris nipis)
Timun (dimayang halus)
Sengkuang (akak tak guna)
Kobis (akak ganti dgn lettuce)
Ayam goreng (dipotong2)
Kentang rebus (dipotong dadu)

Penyediaan:
Masukkan semua bahan2 dlm mangkuk. Curahkan kuah rojak di atasnya.

2 comments:

zaliana said...

wow..sedap nyer kak pah..selamat tahun baru ye :D

Kak Pah Sherry said...

Selamat thn baru jugak Za.. semoga kita lebih aktif & produktif lg di thn baru ni ye..