Wednesday, January 2, 2008

Japanese Soup (Sup Jepun)

Sup ini adalah resepi hubby (belajar dr seorg kawan Chinese di Sarawak)... beliau sendiri yg masak..akak cuma menyediakan bahan2 sahaja... Sup ini amat sesuai utk sesiapa yg menggamalkan diet sbb langsung tidak menggunakan minyak.

Bahan-bahan:
100gram isi ayam (hiris nipis memanjang)
5 batang crab stick (potong memanjang)
1 kiub silken tofu @ Japanese tofu (dipotong bulat)
5 kuntum cendawan kering (rendam dgn air panas, potong nipis)
1 biji putih telur
1 inci halia (dihiris nipis memanjang)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 sudu teh lada sulah
1/2 kiub pati ayam maggi
2 sudu besar tepung jagung (larutkan dgn sedikit air)
Garam
Air secukupnya

Cara-cara:
Masukkan 1 liter air dalam periuk. Tunggu sehingga air mendidih, masukkan halia & bawang putih, biar sebentar baru masukkan ayam. Tunggu sehingga ayam sedikit masak baru masukkan cendawan, biarkan lagi sebentar. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam maggi, garam & lada sulah. Setelah itu baru masukkan silken tofu & crab stick (jgn dikacau terlalu kuat sebab tofu & crab stick akan hancur nanti. Masukkan putih telur & kacau cepat2 dgn menggunakan chopstick supaya bahan2 lain tidak hancur. Akhir sekali masukkan tepung jagung. Tunggu sehingga kuahnya sedikit pekat. Makan ketika panas2.

No comments: