Friday, January 4, 2008

Bubur Butir Nangka

Belajar buat bubut butir nangka ni dengan Dr Raihan (Ann)... tq Ann! Resepi dari negeri Cik Siti Wan Kembang (Kelantan) ni, memang sedap!

Bahan-bahan:
1 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung beras
1 sudu teh pes pandan (akak tak gunakan pewarna hijau sbb pes pandan yg akak gunakan jenis pekat & bewarna hijau)
Secubit garam
Air secukupnya

Cara-cara:
Campurkan semua bahan dalam satu bekas. Uli hingga sebati. Agak-agak tak melekat di tangan, boleh ler digentel kecil2 seperti bentuk biji nangka.
Sediakan satu periuk. Masak air sehingga mendidih. Masukkan butir nangka tadi ke dalam air yg mendidih tersebut. Bila butir nangka timbul bererti dia sudah masak & boleh dimasukkan ke dalam kuah santan.

Bahan kuah:
400ml santan pekat (1 tin)
Sedikit garam
Gula secukupnya
1 sudu teh halba
1 helai daun pandan (disimpul)
# akak saja tambah daun pandan supaya wangi, resepi Ann takde daun pandan.

Cara-cara:
Masak santan pekat dalam periuk. Masukkan halba, daun pandan, gula & garam. Perlahankan api. Bila butir nangka sudah timbul dari air mendidih, masukkan ke dalam periuk santan. Jika santan terlalu pekat bolehlah ditambah air sedikit.

1 comment:

zaliana said...

tengok kak pah wat butir nangka, za pun buat jugak weekend lepas.. sedapkan :D