Wednesday, January 2, 2008

Thai Vermicelli Salad @ Mat Gebu

Dari blog Mat Gebu... memang sedap, kena dengan selera akak yg memang suka yang pedas2 gitu! Akak cuma guna separuh sahaja dr bahan2 dibawah...

Bahan Utama:
100gram soo hoon
1 cawan air
1/2 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak, tumbuk kasar)
300gram isi udang
1 biji bawang besar (hiris halus)
2 tangkai daun bawang (hiris halus)
4 tangaki daun sup (hiris halus)

Bahan Dressing:
3 biji limau nipis, ambil jusnya (akak guna jus lemon)
4 camca besar sos ikan
4 ulas bawang putih, cincang lumat
6 biji cili padi siam, hiris halus (akak guna cili padi)
2 camca besar gula (akak cmpr dgn gula merah)

Bahan Lain:
Lettuce (kobis salad)

Cara-cara:
  • Rendam soo hoon 10 minit, kerat2 dan toskan. Celur udang 30 saat dengan satu cawan air, angkat dan toskan. Kemudian masukkan soo hoon dan masak 2 - 3 minit (bila soo hoon menjadi jernih). Angkat dan toskan.
  • Satukan bahan2 dressing dan gaul semuanya hingga rata. Dalam satu bekas, masukkan soo hoon, bawang, daun sup dan daun bawang serta udang. Tuang dressing dan gaul hingga rata. Tabur kacang tanah sebelum dihidang. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan bersama kepingan kobis salad.

No comments: