Wednesday, October 24, 2007

Ayam Golek Masak Lemak Cili Api


Bahan-bahan:
1 ekor ayam
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (dipintal)
10-15 biji cili padi @ cabai burung(kalau nk pedas bleh tambah cili, klu tak nak pedas kurangkan cili)
1 inci halia
1 inci kunyit @1 sudu besar serbuk kunyit
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
1 mangkuk santan pekat
Garam & gula secukup rasa
Sedikit kiub pati ayam

Cara-cara:
Bersihkan ayam, kemudian belah sedikit bahagian dada ayam supaya cepat masak dan ayam tidak mentah di bahagian dalamnya. Kisar cili, halia, kunyit, bwg merah & bwg besar. Masukkan santan pekat ke dalam kuali yg agak2 muat utk seekor ayam supaya senang nak mengoleknya nanti. Masukkan bahan2 yg telah dikisar tadi, serai & daun kunyit. Masukkan ayam & bahan2 perasa. Bila memasak hendaklah api yg paling kecil sekali & jgn biarkan santan mendidih (pecah minyak). Sama seperti kita buat rendang. Balik2kan ayam supaya masak sekata & tidak hangus bahagian bawahnya. Tunggu hingga ayam betul2 empuk & kuahnya agak pekat.

p/s: Boleh juga digrill dulu sebelum digolek ataupun setelah digolek baru le digrill (ikut kesukaan masing2). Warnanya akan lebih cantik.

No comments: