Bahan-bahan:
10 biji terung (sederhana besar)
2 sudu besar cili boh (cili kering yg telah diblender)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis/udang kering
2 sudu makan kicap manis pekat
Sedikit kiub pati ikan bilis
Sedikit garam (jgn letak byk sbb dh guna kicap pekat manis)
Minyak utk menumis & menggoreng terung
Cara membuatnya:
Terung dibelah dua. Bahagian yg telah dibelah tadi dibelah separuh jgn putus. Goreng terung separuh masak (sedikit kekuningan). Angkat & toskan minyaknya.
Tumbuk semua bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih & ikan bilis. Tumis semua bahan sehingga naik baik. Masukkan bahan perasa seperti kiub pati ayam & sedikit garam. Masukkan terung, jgn kacau terlalu kuat sebab nanti terung menjadi lembek. Akhir sekali masukkan kicap manis pekat. Siap utk dihidangkan ketika panas.
# resepi ini diperolehi dr seorg teman.. org Penang...
Tumbuk semua bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih & ikan bilis. Tumis semua bahan sehingga naik baik. Masukkan bahan perasa seperti kiub pati ayam & sedikit garam. Masukkan terung, jgn kacau terlalu kuat sebab nanti terung menjadi lembek. Akhir sekali masukkan kicap manis pekat. Siap utk dihidangkan ketika panas.
# resepi ini diperolehi dr seorg teman.. org Penang...
No comments:
Post a Comment