Tuesday, October 23, 2007

Kek Lapis Tepung Pulut


Bahan-Bahan:
25 biji kuning telur (ambil 4 biji putih telur)
150gram gula halus (boleh kurangkan manisnya)
4 sudu besar susu pekat
110gram tepung pulut
16 auns butter
1 sudu besar ovelet
1 gelas tepung gandum
1 botol kecil horlick
3 jenis pewarna (ikut suka)

Cara membuatnya:
Pukul telur dgn gula kastor hingga kembang. Masukkan ovelet. Butter dipukul di tempat lain hingga agak keputihan dan pekat. Satukan kedua adunan tadi. Pukul lagi biar sekata. Masukkan susu, tepung pulut & tepung gandum. Gaul lagi biar sebati. Akhir sekali bahagiakan adunan kepada 3 bahagian. Masukan pewarna yg disukai dlm setiap adunan.

Sediakan acuan yg telah dilapik dgn kertas minyak @ disapu mentega. Ambil 5 sudu makan dr adunan td dan bakarlah selama 5-10 minit. Bila dah tiga suku masak lapiskan adunan dr warna yg lain pulak. Buatlah begitu berselang-seli hingga habis.

No comments: