2 keping ikan salmon
15 biji bendi
3 sudu makan tauchu
1 inci halia
5 biji cili burung/cili padi (kalau nk pedas tambah cili)
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Minyak utk menumis
Sedikit garam
Gula
Sedikit kiub pati ikan bilis maggi
1 sudu teh cuka/jus lemon
2 gelas air
Cara membuatnya:
Goreng ikan salmon setengah masak. Halia, bawang merah, bawang putih dihiris nipis. Belah sedikit cili tapi jangan putus. Bawang besar dibelah empat. Bendi biar sebiji-sebiji jangan dipotong, cuma buang bahagian kepalanya.
Tumis bahan-bahan yg telah dihiris hingga naik bau. Masukkan cili dan tauchu. Gaul sebentar, kemudian masukkan air, cuka/jus lemon, garam (jgn terlalu byk kerana tauchu masin). gula dan kiub pati ikan bilis. Biar mendidih sekejap, masukkan ikan salmon. Akhir sekali masukkan bendi, jgn masak terlalu lama kerana bendi akan lembik, biar bendi ranggup sedikit.
# resepi dari Mohd Zahuri...Perak mali...
No comments:
Post a Comment