Thursday, October 25, 2007

Kek Lapis Zebra


Bahan-bahan:
Untuk bahagian dalam kek
5 biji telur (ambil 3 biji putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong/bluekey superfine
1/2 botol horlick
1 sudu besar ovelet
200 gram butter
4 sudu besar susu pekat manis
Pewarna oren, hijau & unggu (ikut suka)

Cara-cara:
Pukul telur, gula halus, tepung & ovelet hingga kembang dan sebati. Butter dipukul ditempat lain dengan susu pekat manis. Kemudian masukkan ke dalam adunan telur tadi. Masukkan horlick. Adun hingga sebati. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Masukkan warna oren, hijau & unggu pada setiap adunan. Bakar berlapis2 samada 3, 6 atau 9 lapisan (ikut suka sendiri). Apabila sudah masak, sejukkan dahulu, kemudian potong kek empat segi tepat. Ketepikan dahulu.

Bahan-bahan:
Untuk bahagian atas & bawah kek:
10 biji putih telur
200 gram tepung hong kong/bluekey superfine
150 gram gula halus
1 sudu makan ovelet
250 gram butter (cairkan)
50 ml santan
Jem blueberry (untuk melekatkan kek)

Cara-cara:
Pukul putih telur hingga bertanduk. Masukkan semua bahan ke dalam adunan. Pukul lagi hingga sebati. Bakar 1 lapisan dahulu dengan menggunakan api atas pada kepanasan 150C. Bila sudah agak separuh masak, angkat dan sapukan jem blueberry atasnya. Selepas itu susunkan pulak kek yg telah dipotong segiempat tadi di atasnya. Tujuan meletakkan jem supaya kek melekat di antara satu sama lain & tidak berterabur. Kemudian lapiskan satu lapisan lagi adunan di atasnya. Bakar semula. Bila sudah separuh masak, sapukan lagi jem di atasnya dan susun lagi lebihan kek yg dipotong tadi. Akhir sekali timbus balik adunan sehingga habis. Bakar lapisan yg terakhir tersebut hingga masak dengan menggunakan api atas & bawah dengan kepanasan yang sama.

No comments: