Thursday, October 25, 2007

Kerabu Udang


Bahan-bahan:
250 gram udang basah (sederhana besar)
2 ulas bawang merah
1/2 biji bawang besar
1 biji tomato
1 batang serai
2 biji cili merah/hijau
5-10 biji cili padi
2 sudu besar sos ikan
1 biji lemon
5 tangkai daun ketumbar
Gula melaka/gula apong (gula Sarawak)
Garam

Cara-cara:
Kupas kulit udang, buang urat belakang, kemudian celur dengan air panas. Kemudian potong udang ikut suka (samada nak potong kecil2 @ agak kasar). Lepas itu toskan. Mayang bawang merah, bawang besar, serai, cili merah/hijau. Cili padi dihiris kasar atau diketuk sedikit (kalau nk hiris nipispun boleh). Tomato di hiris dadu. Daun ketumbar dicincang kasar. Larutkan gula melaka/gula apong dgn sedikit air. Perah lemon menjadi jus.

Gaulkan kesemua bahan2 tadi dengan udang hingga sekata. Masukkan garam. Sesuaikan rasa masam, manis & masinnya. Boleh disimpan dalam peti sejuk jika suka.

No comments: