Thursday, October 25, 2007

Kek Lapis Evergreen


Bahan-bahan:
10 biji telur ayam (asingkan putih & kuning)
1 sudu besar ovelet
500 gram butter (bahagi dua)
1 gelas gula halus
1 botol kecil horlick
1/2 tin susu pekat manis
2 sudu besar tepung biskut merry
1 botol pandan pes
11/2 gelas tepung hong kong/blue key superfine
1/2 bungkus santan serbuk

Cara-cara:
Kuning telur dipukul dengan 1/2 gelas gula halus. Masukkan 250 gram butter, pukul hingga kembang. Masukkan horlick, ovelet, tepung roti merry dan juga pandan pes.

Pukul putih telur di tempat lain sampai kembang. Masukkan 1/2 gelas gula halus. Pukul lagi hingga sebati . 250 gram butter dikacau dengan 1/2 tin susu pekat manis di mangkuk yg lain. Kemudian masukkan ke dalam adunan putih telur tadi. Masukkan santan serbuk dan tepung gandum. Adun hingga sebati.

Bakarlah berlapis-lapis dimulai dengan adunan pertama, bila sudah agak separuh masak, lapislah adunan ke 2 pulak. Buatlah begitu sehingga habis. Ikut suka sendiri untuk mencoraknya bagaimana.

No comments: