Tuesday, October 23, 2007

Puding Kastad Koktail Berkuah


Bahan Untuk Puding:
1 tin fruit cocktail (tak kira apa jenama)
1 gelas tepung bird castard
6 gelas air (guna air dr fruit cocktail + air biasa)
6 sudu makan gula
6 sudu makan susu pekat

Bahan Untuk Kuahnya:
1 tin susu cair
1/2 gelas gula
1 biji telur
1 helai daun pandan (@ 1 sudu teh pandan paste)

Cara membuatnya:

Puding:
Masukkan tepung castard, air, susu pekat & gula ke dlm satu bekas. Kacau sehingga tepung & gula larut. Jgn biar berketul. Lepas itu tapis & masukkan ke dlm kuali. Gunakan api yg sgt kecil, takut nanti hangus di bawah. Kacau jgn berhenti. Bila hampir separuh masak, masukkan fruit cocktail yg telah ditoskan airnya. Gaul lg hingga pekat & berkilat. Kemudian angkat, masukkan ke dalam bekas & sejukkan. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti ais sehingga keras.

Kuah:
Pukul telur, gula & susu cair dlm satu bekas. Masukkan ke dalam periuk. Dgn api perlahan kacau bhn2 td jgn berhenti. Masukkan daun pandan @ pandan paste ke dalamnya. Bila dah agak pekat, angkat & sejukkan. Bila hendak makan, potong @ sendukkan sedikit puding, kemudian tuangkan kuah ke atasnya.

Kuah puding.

No comments: