Bahan-bahan:
12 ketul kepak/peha ayam
4 sudu makan madu
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 inci halia
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan cili boh (klu nk pedas blh tmbh lg)
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Kisar kering ketumbar, jintan manis & putih. Kisar/tumbuk halia, bwg merah & putih. Gaul semua bahan2 tadi ke dalam ayam. Sesuaikan rasa manis & masinnya. Perap semalaman @ sekurang2nya 2 jam supaya semua bahan2 td meresap masuk ke dalam isi ayam. Panggang/bakar seperti biasa. Enak makan begitu saja @ dengan nasi minyak, nasi putih dsbnya.
No comments:
Post a Comment