Wednesday, October 24, 2007

Sup Tulang Rusuk Berempah


Bahan-bahan:
1 kg tulang rusuk
1 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh kari daging
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 kiub tulang rusuk maggi
Garam, gula & serbuk perasa (jika suka)
Rempah tumis secukupnya
Minyak utk menggoreng

Sayur:
2 btg saderi
1 btg karot
2 biji kentang
1 biji tomato

Untuk hiasan:
Bawang goreng
Daun bawang
Daun Sup

Rebus tulang rusuk selama 1 jam. Kisar ketumbar, jintan putih & jintan manis. Tumbuk halia & bawang putih. Tumis rempah tumis, kemudian masukkan serbuk ketumbar, jintan manis & putih. Masukkan halia & bawang putih, biar hingga naik bau. Kemudian masukkan serbuk kari daging. Masukkan ke dalam tulang yg telah direbus tadi. Biarkan sekejap sehingga daging empuk.

Potong batang saderi & karot secara merencong, kentang dibelah empat. Tomato juga dibelah empat. Bila daging agak empuk, masukkan kentang & biar sekejap. Masukkan batang saderi, karot & tomato. Akhir sekali masukkan bahan2 perasa.

Hiris halus daun bawang & daun sup. Ketika menghidang taburkan bawang goreng, daun bawang & daun sup. Enak dimakan ketika panas.

No comments: