Projek masa bulan puasa dulu. Saja nak kongsi resipi dengan kawan-kawan semua.
Nasi tomato, udang masak merah, sambal telur & jelatah.
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
1/2 tin susu cair
2 sudu besar tomato puree
3 biji bawang merah (kat sini guna bwg merah besar tu, 1/2 biji)
1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 biji tomato (dicincang halus)
1 helai daun pandan (disimpul)
Butter/minyak secukupnya (terpulang pada kesukaan masing2, atau campur keduanya sekali)
Rempah tumis secukupnya
1 Kiub pati ayam maggie
Garam secukup rasa
Untuk hiasan:
1 tin kecil kacang peas
Bawang goreng
3 cawan beras basmathi
1/2 tin susu cair
2 sudu besar tomato puree
3 biji bawang merah (kat sini guna bwg merah besar tu, 1/2 biji)
1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 inci halia (dihiris nipis)
1 biji tomato (dicincang halus)
1 helai daun pandan (disimpul)
Butter/minyak secukupnya (terpulang pada kesukaan masing2, atau campur keduanya sekali)
Rempah tumis secukupnya
1 Kiub pati ayam maggie
Garam secukup rasa
Air biasa/air rebusan ayam secukupnya (kalau guna air rebusan ayam tak perlu guna kiub pati ayam)
Untuk hiasan:
1 tin kecil kacang peas
Bawang goreng
Cara-cara:
Basuh beras dan toskan. Di dalam periuk letrik panaskan butter/minyak. Masukkan rempah tumis, bawang merah, bawang putih, bawang besar & halia. Tumis sekejap. Kemudian masukkan tomato yg telah dicincang. Masukkan tomato puree, biar sekejap. Terus masukkan susu cair, garam, kiub pati ayam maggi dan air. Akhir sekali masukkan beras & daun pandan. Masak nasi seperti biasa.
Bila nasi sudah masak barulah taburkan kacang peas & bawang goreng di atasnya atau ketika nak menhidang. Makan dengan ayam/udang masak merah, sambal telur & jelatah.
Bila nasi sudah masak barulah taburkan kacang peas & bawang goreng di atasnya atau ketika nak menhidang. Makan dengan ayam/udang masak merah, sambal telur & jelatah.
No comments:
Post a Comment