Bahan-bahan:
1 mangkuk besar nasi
15-20 biji cili padi/cabai burung (tak nak pedas kurangkan)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Segenggam ikan bilis
Sedikit kiub pati ikan bilis
Garam & gula
Bahan hiasan:
Bawang goreng
Telur dadar (digulung & dihiris)
Cara membuatnya:
Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih & ikan bilis. Bawang besar dimayang. Tumis semua bahan-bahan sehingga naik bau & garing. Masukkan nasi putih, gaul rata. Masukkan bahan-bahan perasa seperti kiub pati ikan bilis, garam & gula. Sesuaikan rasa. Akhir sekali masukkan bawang besar yg telah dimayang. Untuk hiasan taburkan bawang goreng & telur dadar (ikut suka).
# resepi ini adalah resepi mak saudara Zahuri (Alang) dari Klang, Selangor.
# resepi ini adalah resepi mak saudara Zahuri (Alang) dari Klang, Selangor.
No comments:
Post a Comment